top of page

eeuwig is tijd,
oneindig de ruimte

2020

Wat voor mij begon als een fascinatie voor het universum is uitgegroeid tot een heuse obsessie. Ik ben begonnen, door mijzelf de vraag te stellen; " Hoe kan ik het universum tastbaar maken?"

Om antwoord te kunnen geen op deze vraag, heb ik mij verdiept in de wonderen van het universum. Ik ben begonnen bij de planeten die voor mij al bekend terrein waren door een spreekbeurt van vroeger. Vanuit schaalmodellen van de planeten, om de verhouding beter te kunnen begrijpen, ben ik steeds meer gaan uitzoomen vanaf onze kleine planeet.

20191030_154336.jpg

Zo ging ik verder van planeten naar sterren, sterrenstelsels, nevels, en angstaanjagende zwarte gaten. En verzamelde ik zo veel mogelijk informatie om uiteindelijk op iets te stuiten waardoor ik het universum tastbaar zou kunnen maken.

Deze informatie het ik abstract omschreven met 8 woorden. Staand voor de 8 verschillende onderdelen uit het universum die ik heb onderzocht. Bij deze worden maakte ik een vrije vertaling een soort uitleg waar ieder zijn eigen gedachte en fantasie in kwijt kan zoals hieronder.

planeten - sterren - sterrenstelsels - supernova's - nevels - zwarte gaten - ruimte tijd - geluid licht

Poster presentatie universumm2mp.jpg

MYSTERIEUS

Geen controle, draaiend,

één kant op in één baan

rond één enorme kracht.

Die stuurt, die bepaald,

afwijken is kansloos,

levenloos.

Toch trots, dat wij, 

precies, heel toevallig,

op mysterieuze wijze, hier,

één kant op draaien,

in één baan,

rond één enorme kracht.

Opgelucht, gelukkig,

vol leven,

ons laten leiden.

Astrid Spanjaart

Nu ik mijn eigen vertaling van mijn informatie tastbaar heb gemaakt. Was ik opzoek naar een vorm om deze informatie in te gieten. Dit bracht mij bij de vraag hoe vroegere beschavingen het universum tastbaar hebben gemaakt. Denkend aan de Egyptenaren met hun Piramides. Dit antwoord lag in de sterren.

Zij hebben mij geïnspireerd om beter naar de sterren te kijken. En zo ontdekte ik de verbindende factor tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond; het sterrenbeeld Orion. En door de kennis die ik eerder had opgedaan, wist ik dat er binnen dit sterrenbeeld een nevel ligt. De Orion nevel. Een "dichtbij" gelegen gebied waar sterren worden gevormd. Je zou ook kunnen zeggen dat daar nieuw leven ontstaat.

orion full afbeeldinig.jpg

Als verbindende factoor tussen de aarde en het universum is deze nevel mijn inspiratie geweest voor het ontwerp.

Gevormd uit één plaat zoals wij het universum zien, geen diepte. Verbonden aan het licht. Verdeeld in acht banen, elke baan staat voor een onderdeel uit het universum. Met de vorm van de nevel waar nieuw leven ontstaat.

De nevel die laat zien dat wij eigenlijk uit sterrenstof bestaan.

Acht banen, acht onderdelen.

Gevormd uit één, samen in harmonie.

De verbindende factor, tussen noord en zuid. Al eeuwen inspirerend,

en nog steeds herkenbaar. Vol unieke wonderen, dingen om te ontdekken.

Van dichtbij, tot heel ver weg. Samen tastbaar, hier op Aarde.

Afbeelding2.png
Orion Nevel
Poster uitleg ontwerp
Maquette cloteup

'' Verwonderen is het begin van inzicht ''

20200211_143731_edited.jpg

Hierboven staat de maquette in de vorm van de nevel met een verhaal zonder dat het zichtbaar is. Zo kan met zelf zijn eigen fantasie hierin kwijt. Het is een knipoog naar het universum. Echt helemaal begrijpen doen we het denk ik nooit maar we komen in ieder geval wel heel erg dichtbij.

Hieronder staan de informatie kaarten die ik gemaakt heb met een korte samenvatting per onderdeel van het universum.

bottom of page